
Sałatka z kurczakiem, pomysł na obiad
Data publikacji: 2024-11-28 09:58:34 | ID: 6584bfb176bf0 |
Niektórzy nasi goście przychodzą do nas, by się napić, inni by się najeść. Musimy mieć na stole coś dla jednych i drugich, ponieważ każdy gość powinien być tak podjęty, by był zadowolony z imprezy. Bardzo często jest tak, że zamiar zorganizowania imprezy poprzedzamy skompletowaniem menu. Wszystko zależy od tego, kogo zapraszamy i z jakiej okazji.
Pyszna sałatka z kurczaka
Na urodziny będziemy podawać coś innego, a w pierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia jeszcze coś odmiennego. Jeśli to jest tylko spotkanie towarzyskie to, także się do tego inaczej będziemy przygotowywać. Jednak w obliczu głodu naszych gości żadna okazja nie przeszkadza temu, by przygotować coś smakowitego, co będzie dobre i syte, ale przy robieni tego nie stracimy mnóstwo czasu.
Rzecz jasna możemy się podzielić z naszymi gośćmi zakupami po to, żeby wszyscy byli zadowoleni, abyśmy nie tylko my musieli ponosić koszty przygotowania. Zależy oczywiście od tego, ile osób zapraszamy. Więcej osób – to więcej jedzenia. Jest to zupełnie oczywiste i nikt nie będzie się temu przeciwstawiał.
Żeby dobrze wypaść, trzeba sobie opracować taką listę potraw, którą zawsze będziemy serwować naszym gościom. Jeśli ona wypali, to oni nie będą rozczarowani, tylko z utęsknieniem będą czekali, abyśmy ich znowu zaprosili na imprezę. Bardzo dobrym wyjściem jest łączenie tych produktów, które sycą, z tymi, które są zdrowe.
Dobierz sałatkę z kurczaka
Wtedy każdy będzie zadowolony – głód na pewno zmniejszymy, a i nikt nie będzie mógł nam powiedzieć, że karmimy go samymi śmieciami. Świetnym pomysłem na danie imprezowe jest sałatka z kurczakiem. Możemy ja przyrządzić na różne sposoby. Jej głównym składnikiem będzie pierś z kurczaka. Jeżeli nasz impreza jest w domu, to możemy go przygotować w piekarniku.
Do sałatki będziemy, więc potrzebowali jedną podwójną pierś z kurczaka. Musimy ją umyć i pokroić na podłużne paski, długości około trzech do czterech centymetrów. Kiedy już mamy spora ilość kawałeczków – powinniśmy się, także postarać, by nie były one zbyt grube – zanurzamy je wszystkie w maślance. Następnie kruszymy w woreczku krakersy – solone lub z przyprawami – i maczamy wszystkie kawałki kurczaka w takiej panierce.
Gdy nasze mięso dokładnie będzie już obtoczone w okruchach, możemy je ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec aż do miękkości. Takie pyszne mięso będzie bazą naszej sałatki. A sama sałatka będzie się składała z grubo porwanej sałaty różnego rodzaju – lodowej i fryzyjskiej. Taką sałatę należy poszarpać tuż przed dodaniem do niej kurczaka.
Twoja ocena artykułu: Dokonaj oceny przyciskiem |