
Guma do żucia a zdrowie
Data publikacji: 2024-11-09 15:27:37 | ID: 6584bf88130bb |
Gumy do żucia odświeża oddech, zmniejsza napięcie nerwowe i stres, pomaga zachować właściwą higienę jamy ustnej zapobiegając próchnicy, zaspokaja głód, przyczynia się do rozwoju mięśni szczękowych, wpływa na rozwój inteligencji, uspokaja, pomaga skupić się na wykonywanej czynności – żucie gumy, jak się okazuje, niesie za sobą wiele dobrego...
Gumy - od wyboru do koloru
Cytrynowa, owocowa, miętowa, eukaliptusowa, z miodem, w plasterkach, w drażetkach, w listkach, w lizaku czy pasku, dla dzieci, dla dorosłych, dla palaczy, wspomagająca utratę wagi – producenci gum do żucia prześcigają się w poszerzaniu swoich ofert czyniąc swoje produkty wyjątkowymi pod względem zapachu, wyglądu, smaku, właściwości.
Na rynku dostępne są między innymi gumy z witaminą C, która uwalnia się pod wpływem produkcji śliny i wraz z nią trafia do organizmu. Na uwagę zasługują, także gumy do żucia, mające pomóc skutecznie zwalczyć nałóg palenia papierosów. W swoim składzie zawierają one dawkę nikotyny, która ma pomóc skutecznie zerwać z nałogiem. Żucie takiej gumy na też ograniczyć chęć sięgnięcia po kolejnego papierosa.
Historia gumy do żucia
Guma do żucia sięga swoją historią czasów starożytnych, kiedy to do czyszczenia zębów oraz odświeżania oddechu używana była żywica pochodząca z kory gumowego drzewa Pistacia lentiscus. Nawyk żucia spotkał się z szerokim uznaniem, wobec czego ekstrakty gumy do żucia stały się w XIII wieku powszechnym przedmiotem handlu.
Produktem na kształt gumy do żucia, który jako pierwszy trafił do sprzedaży był produkt o nazwie Czysta guma świerkowa ze stanu Maine, którego producentem był Amerykanin, John Curtis. Z upływem czasu guma do żucia była stale udoskonalana i uatrakcyjniana przy użyciu rozmaitych esencji zarówno pod względem smaku, jak i zapachu. W 1869 roku została opatentowana przez Wiliama i Sample a pod koniec XIX wieku stała się produktem ogólnodostępnym.
Guma do żucia – składniki
Składnikami gum do żucia jest: baza gumowa, cukier puder, syrop skrobiowy, substancje barwiące, substancje smakowo - zapachowe. Do gumy do żucia dodawana jest też jedna z dwóch baz – zwykła lub balonowa. Mleczko pochodzące z pnia sączyńca, dodawane niegdyś do gum zastąpione jest obecnie, ze względów ekonomicznych oraz jakościowych, polimerami. Każda guma do żucia pod wpływem temperatury i śliny zmienia swoją konsystencję, z półtwardej na ciągnącą się.
Twoja ocena artykułu: Dokonaj oceny przyciskiem |
library_books Sałatka z kurczakiem, pomysł na obiad » | |
library_books Leczenie może kosztować » | |
library_books Sałatka śledziowa, sprawdzone pomysły » |