Lecznicze właściwości anyżu gwiaździstego

Lecznicze właściwości anyżu gwiaździstego

Data publikacji: ID: 6584bf887e7c2

Wielu miłośnikom kuchni orientalnej anyż gwiaździsty kojarzy się wyłącznie z charakterystyczną przyprawą. Faktycznie, ciemnobrązowych gwiazdek, owoców rosnącego m. In. W Azji drzewa anyżu używa się głównie do przyprawiania potraw. Tymczasem jednak roślina ta ma mnóstwo zastosowań w leczeniu mniej lub bardziej poważnych dolegliwości.

Pozyskanie anyżu i jego wykorzystanie

Zbiór anyżu polega na pozyskaniu ciemnobrązowych bądź czarnych owoców z dorosłych drzew. Możliwe jest to dopiero po kilku (przeważnie dziesięciu) latach od posadzenia pojedynczej rośliny. Wtedy też można pozyskać najlepszej jakości przyprawę, którą wykorzystuje się później zarówno w całości, jak i po zmieleniu na proszek – w tej postaci da się ją dość łatwo dodać do różnych potraw.

Przyprawa, a może lek?

Od dawna już stosuje się anyż w terapii różnych dolegliwości układu pokarmowego. Ma tak skuteczne działanie, że wystarczy olejek (zapach anyżowy), by ukoić np. Ból brzucha. Podawany doustnie ma naprawdę szerokie spektrum możliwości. Warto zwrócić uwagę na przydatność w zakresie oczyszczania organizmu oraz usuwania bakterii, co sprawdza się np. W terapii różnych infekcji. Działanie antybakteryjne dotyczy użycia wewnętrznego i zewnętrznego.

Anyż jest bardzo skuteczny jako element kuracji podnoszącej odporność. Wspiera prawidłową pracę różnych układów w organizmie i przyspiesza przemianę materii. Zauważono też, że stosowany zewnętrznie ma zbawienny wpływ na kondycję skóry, włosów i paznokci. Substancje zawarte w anyżu można wykorzystać również do leczenia bólu, przy odczuwanym dużym stresie lub objawach typowych dla reumatyzmu.

Twoja ocena artykułu:
Dokonaj oceny przyciskiem
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close