
Domowe sposoby na peeling
Data publikacji: 2024-11-28 18:18:29 | ID: 6584bf8819d51 |
Zrogowaciały naskórek na piętach czy łokciach nie wygląda estetycznie, nie mówiąc już o innych częściach ciała. W okresie letnim warto zadbać o naszą skórę, która jest wtedy wyeksponowana. Peeling przywróci jej naturalny blask i ułatwi wchłonięcie balsamów i kremów.
Uniwersalna recepta na peeling z cukru lub soli
Niezależnie od składników, które wybierzemy proporcje zawsze są takie same. Na dwie porcje soli lub cukru dodajemy jedną porcję dowolnie wybranego olejku do pielęgnacji ciała. Olejek wiąże składniki w konsystencję papki a jednocześnie zapewnia nawilżenie i niweluje ewentualne podrażnienia.
Składniki, które można użyć do zrobienia peelingu
Przy tworzeniu peelingu możemy wybierać spośród wielu rodzajów soli i cukru. Między innymi sól stołowa, sól morska, sól koszerna, biały i brązowy cukier. Do tego mamy całe mnóstwo olejków, każdy o innym działaniu: Olejek z awokado i kokosa jest idealny dla suchej i spękanej skóry. Głęboko nawilża i regeneruje skórę. Olejki z jojoby i migdałów również posiadają właściwości silnie nawilżające i nadają się do stosowania dla każdego rodzaju skóry.
Oliwa z oliwek jest naturalnym nawilżaczem
Ale niektórym z nas może przeszkadzać jej dość intensywny zapach. Olejek brzoskwiniowy jest idealny dla skóry wrażliwej a olejek sezamowy ma właściwości odmładzające oraz zawiera antyoksydanty i dlatego jest idealny dla dojrzałej skóry. Peeling można przygotować w większej ilości i przechowywać go na później jednak najlepiej jest za każdym razem zrobić świeżą mieszankę.
Do robienia peelingu świetnie nadaje się również mielona kawa, jednak w tym wypadku należy ją zużyć od razu. Wysypujemy na rękę niewielką ilość i mieszamy z płynem do mycia ciała. Tak powstałą mieszanką złuszczamy wybrane partie ciała.
Twoja ocena artykułu: Dokonaj oceny przyciskiem |
library_books Leczenie może kosztować » | |
library_books Jak wybrać podologa i czego szukać na wizycie? » | |
library_books Na czym polega dieta ketogeniczna? » |